Kontaktlinser kan till en början skiljas i form av mjukt eller hårt material. Idag används främst mjuka linser av silikon och plaster (silikonhydrogel) som förbättrar syretillförseln till hornhinnan. De hårda linserna används för korrigering av större brytningsfel och för de med torra ögon eftersom det bidrar till ett bättre tårutbyte.

Man kan sedan dela in linser i hur länge man vill ha dem i och om man vill använda samma eller byta varje dag. Det finns månadslinser som sätts in på morgonen och tas ut på kvällen för rengöring. De läggs i en etui med linsvätska som skyddar från bakterier och rengör linserna. Linskopparna bör dock regelbundet bytas ut eftersom undersökningar visar att där lätt samlas smuts och bakterier. Sedan har vi endagslinser som används på samma sätt som månadslinser fast man tar ett par nya linser varje morgon. Förutom rena händer vid insättning kräver endagslinser väldigt lite av sin användare. Endagslinser används oftast av dem som växlar mellan linser och glasögon. För de som inte vill ta ut sina linser finns dygnet runt linser som tredje alternativ. Likt månadslinser används dessa linser i max 30 dagar och man behöver inte ta ut dem någon gång under den utsatta perioden. Man använder ofta silikon i dessa linser eftersom en bra syreupptagningsförmåga i linserna är ett måste då man ska ha dem under en längre tid. Silikon är ett material som släpper in och ut syre väldigt bra. Dessa linser släpper igenom fem gånger så mycket syre som en vanlig kontaktlins gör.

Övergången från glasögon till kontaktlinser kan också vara knepig och man bör alltid kolla med sin optiker innan inköp av linser görs. Men till de flesta synfel finns anpassade kontaktlinser att korrigera dem. Progressiva kontaktlinser för översynthet och närsynthet, bifokala kontaktlinser för ålderssynthet och toriska linser för astigmatism.